פירוק שיתוף ללא הסכמה

פירוק שיתוף הינו הליך שנועד למנוע מצבים שאינם מאפשרים לשותפים בנכס מקרקעין ליהנות ממנו מסיבות שונות. הזכות לפירוק הינה זכות בסיסית שמעוגנת בחוק המקרקעין. במידה וכל השותפים בנכס מסכימים לבקשה לפירוק, הרי שהפירוק של השותפות יתבצע בהסכמה ובהליך קצר ומהיר, אולם במקרים שבהם אחד השותפים לפחות מתנגד להליך הפירוק, יתבצע תהליך פירוק ללא הסכמה. במדינת ישראל, מערכת המשפט רואה בזכות לפירוק שיתוף עיקרון על ומשום כך, כל בעלים של הנכס, בעל זכויות חכירה או בעל זיקת הנאה, הינו זכאי לדרוש פירוק של השותפות, גם במידה ובבעלותו אחוז אחד בלבד מהזכויות במקרקעין.

פירוק שיתוף במקרקעין – זכות בסיסית שמעוגנת בחוק 

פירוק שיתוף במקרקעין מהווה זכות בסיסית שמעוגנת בחוק המקרקעין שחוקק בשנת .1969 בהתאם לחוק והפסיקה, כל שותף שאוחז בנכס עם שותפים נוספים, רשאי לדרוש, ללא צורך בהצגת נימוקים מיוחדים ובכל עת, פירוק של השותפות. במצבים שבהם השותפים האחרים מסכימים לבקשה לפירוק, השותף שמבקש למכור את החלק שלו יכול למכור החלק שלו לשותפים האחרים או לגורם צד ג' וכל הצדדים יפעלו בשיתוף פעולה לפירוק מהיר, התהליך יוגדר פירוק בהסכמה. במקרה שבו ישנה התנגדות לפירוק השיתוף, יידון הנושא בתביעה שתוגש לבית המשפט שמוסמך לדון בכך.

הדרכים לפירוק שיתוף

  • פירוק שיתוף בהסכמה – הליך פירוק שיתוף במקרקעין שנעשה בהסכמת כל הצדדים – השותפים בחברה, בקרקע או בנכס נקרא פירוק שותפות בהסכמה וזוהי הדרך הטובה והמומלצת, בפרט כשבין כל השותפים שוררת הבנה והסכמה בנוגע לצורך למכור את הנכס המשותף וחלוקה של התמורה. ישנם מקרים מסוימים בהם הליך של פירוק השותפות יתבצע בצו של בית המשפט בהתאם לבקשת אחד השותפים ועל על פי כן יהיה מדובר בהליך פירוק שיתוף בהסכמה.
  • פירוק שיתוף שלא בהסכמה – במקרים בהם אין הסכמה מלאה מצד כל השותפים בנוגע להליך פירוק השותפות, הרי שהשותף שמעוניין לפרק את השותפות יכול לפנות לערכאות על מנת שאלה יורו על פירוק של השותפות. בתרחיש הזה, בית המשפט המוסמך לכך, יכריע בסוגייה לגבי הדרך להסדרה של הפירוק. בית המשפט יכול לפסוק על מכירת הנכס, חלוקה פיסית של נכס המקרקעין בין הצדדים או לעודד ולכוון את הצדדים השותפים לרכישה של הנכס האחד מהשני. הכרעה בסוגיה המורכבת הזו תלויה כמובן במקרה הספציפי ובנסיבות ובית המשפט יכריע בה בהתאם לשיקולים הרלוונטיים השונים.

השיקולים המנחים בנוגע לדרך פירוק שיתוף ללא הסכמה

השיקולים המרכזיים שמנחים את בית המשפט כאשר עליו להכריע בנוגע לדרך של פירוק שותפות ללא הסכמה הינם:

  • מהו אופי וסוג השותפות ובמידה ומדובר בנכס מקרקעין, באיזה סוג של נכס מדובר?
  • מהי מידת התאמת הנכס המשותף להוראות הקיימות בחוק התכנון והבנייה?
  • באמצעות אילו מדרכי פירוק אפשר להפחית או למנוע פגיעה בזכויות השותפים?

המטרות בהליך פירוק שיתוף 

המחוקק סבור שבית המשפט אינו הגורם או מקור הסמכות שאמור להיות אחראי להשכין שלום בין שותפים בנכס מקרקעין, חברה או ארגון שיחסיהם עלו על שירטון. במצב שכזה, עדיף שהשותפים יפרקו את השותפות ויפרידו את הנכסים שלהם במהירות. והמטרה המשנית להליך פירוק שיתוף, כאשר מדובר בנכס מקרקעין, הינה שחיסול שיתוף במקרקעין פועל הן לטובתם של השותפים והן לטובת המשק כולו מבחינה כללית וכלכלית באמצעות פיתוח המקרקעין. ההבנה הזו הובילה לתקנה ולהוראה שיש לאפשר לשותפים בנכס לשקול את צעדיהם ולדרוש פירוק של השותפות על פי שיקוליהם, בכל עת ומכל סיבה. הליך פירוק של שיתוף בנכס מקרקעין נפוץ במיוחד בקרב יורשים שנוצרה ביניהם מחלוקת, בין בני זוג שהסתכסכו ומתגרשים; בין רוכשים של נכס משותף שהמצב של אחד מהם הורע, בקרב משקיעי נדל"ן המבקשים לעזוב קבוצת רכישה ועוד.

מתי נדרש לפנות להליך של פירוק ללא הסכמה?

כאמור מטרת הליך פירוק שיתוף היא למנוע מצב שבו השותפים אינם יכולים ליהנות מהנכס. מצב זה מתבטא, בדרך כלל, בשלושה מצבים:

  • כאשר נוצרים חילוקי דעות בנוגע לאופי ואופן השימוש בנכס המשותף והשותפים הינם חלוקים בדעתם מבלי יכולת להגיע להסכמה.
  • כאשר יורשים של נכס, קרקע או הון משותפים לא מסתדרים אחד עם השני, הקשר ביניהם אינו קשר אישי טוב ומשום כך הם לא רוצים בקיום של השותפות.
  • כאשר שותפים ירשו נכס במשותף, אולם המוריש השאיר אחריו חובות שאפשר לפרוע אותם על ידי מכירה של הנכס והשותפים אינם מגיעים להבנה והסכמה בנוגע לביצוע המכירה.

כיצד מתבצע הליך של פירוק שיתוף ללא הסכמה?

במקרה שבו ישנה התנגדות להליך פירוק שיתוף, העניין והנושא בית המשפט המוסמך ידון בנושא לאחר הגשת תביעה לפירוק שיתוף. מבקש הפירוק, בסיוע ובליווי של עורך דין מקרקעין מוסמך נדרש תחילה לבחון היכן הזכויות רשומות: אם הזכויות על הנכס רשומות בטאבו – לשכת רישום המקרקעין, התביעה תוגש לבית משפט השלום שנמצא במחוז שבו מצויים המקרקעין. במידה וזכויות המקרקעין רשומות ברמ"י שהיא רשות מקרקעי ישראל או בחברה קבלנית, התביעה תוגש בהתאם לשוויו של הנכס: עד לשווי של 2 מיליון ₪ התביעה תוגש לבית משפט השלום, כאשר מדובר בסכום גבוה מכך, התביעה תוגש לבית משפט מחוזי. אם הסיבה להגשת התביעה נובעת מסכסוך משפחתי והצדדים הינם בני משפחה, התביעה תוגש לבית משפט לענייני משפחה.

דיני מקרקעין מתווים שתי דרכים ליישום הליך של פירוק שיתוף: הראשונה הינה בדרך של חלוקה בעין והשנייה באמצעות מכירה של הנכס וחלוקה של התמורה שתתקבל בין השותפים.

  • חלוקה בעין הינו מושג משפטי שמתאר חלוקה פיזית. לדוגמה, כאשר השותפות בנכס עומדת לפני פירוק, תתפנה קרקע שניתן יהיה לבנות עליה כמה יחידות דיור ששוות בערך ובגודל שלהן שאותן יהיה ניתן לחלק בין כל השותפים. במידה והחלקים לא שווים, יתבצעו תשלומי איזון במטרה להשוות את ערכם הכספי של החלקים שיקבל כל שותף.
  • דרך נוספת לביצוע פירוק שיתוף הינה מכירה של הנכס וחלוקה בין השותפים של הרווחים. ברובם של המקרים כונס הנכסים יעמיד את הנכס המשותף למכירה ויחלק את התמורה שתתקבל בין כל השותפים. עם זאת, לבית המשפט עומדת הסמכות והרשות להורות לבצע מכירה גם בדרך אחרת, למשל במקרה שבו אחד היורשים של נכס משותף מציע לרכוש את החלק של היורשים – השותפים האחרים ולהפוך לבעלים היחיד והבלעדי של הנכס. במקרה שכזה, במידה ובית המשפט ישתכנע שבדרך הזו הליך פירוק השותפות יתנהל ויתבצע בצורה מהירה והוגנת, הוא יורה וינחה על פירוק וחלוקה בדרך הזו.

לסיכום, השורה התחתונה הינה שבכל מקרה שבו שותפים אינם מצליחים להגיע להסכמה בנוגע לפירוק של שותפות, ניתן לפנות לערכאות ולהגיש בקשה ותביעה לפירוק שותפות ללא הסכמה. במקרים רבים, השותפות תפורק בהוראת בית המשפט המוסמך לכך בדרך של הוצאת צו פירוק שיקבע את הדרך שבה השותפות תפורק.

החשיבות בקבלת ליווי משפטי מידי עורך דין מקצועי ומנוסה

משרד עורך דין ונוטריון שמעון האן מתמחה בתחום המשפט האזרחי – מסחרי ודיני מקרקעין ומעניק ללקוחותיו מעטפת שירותים משפטית רחבה ומקיפה במטרה לשמור על האינטרסים החשובים להם ולמצות את זכויותיהם. צוות המשרד כולל עורכי דין ומשפטנים מנוסים ומובילים שיילוו וידריכו אתכם כיצד להתנהל בעסקאות מקרקעין שונות, פירוק שותפות ועוד. הסיוע המשפטי הינו מועיל וחיוני ונועד להבטיח שההליך או העסקה ינוהלו ויתבצעו בצורה מקצועית. הליווי והייעוץ המשפטי שניתן מידי עורך דין מקרקעין מומחה ומנוסה בתחום של פירוק שיתוף הינו חשוב ומספק יתרונות רבים מבחינת ייעול וקיצור הליך של הגשת בקשות ושיטות העבודה. בכל שאלה, פנייה ובקשה אנו עומדים לשירותכם ונשמח להעניק לכם מענה מלא לכל בעיה וצורך עד להשלמת ההליך והעסקה בצורה החלקה, המהירה והמוצלחת ביותר.

ט.ל.ח

אין לראות באמור כייעוץ משפטי ו/או תחליף לו, מומלץ להתייעץ עם עורך דין שמעון האן לפני כל פעולה

כל הזכויות בתוכן זה שמורות לשמעון האן משרד עורכי דין ונוטריון

שמעון האן

שמעון האן

היכרות עם משרד עו"ד האן בראשות עו"ד שמעון האן. הצוות שלנו עוסק בטיפול בתיקי לשון הרע בצורה המקצועית ביותר. יש לנו את הכישורים והניסיון לייצג לקוחות בכל הרמות של הליכי לשון הרע. מלשון הרע ,הוצאת דיבה ובריונות ברשת, ראינו הכל. הרקורד שלנו מדבר בעד עצמו, עם שורה של ניצחונות עבור הלקוחות שלנו.

אבל אנחנו לא רק מומחי לשון הרע; אנחנו גם מקצוענים במשפט אזרחי-מסחרי. הצוות שלנו יודע את הדברים שלו בכל הנוגע לעסקאות מורכבות, נדל"ן, חוזים ועוד. בנינו מוניטין של מצוינות, ומושכים לקוחות גדולים בארץ ובחו"ל.

במשרד עורכי הדין האן, אנו מאמינים שלכולם מגיע ייעוץ וייצוג משפטי מהשורה הראשונה. המגע האישי והמקצועיות הבלתי מעורערת שלנו מייחדים אותנו. כשאתה בוחר בנו, אתה מקבל תומכים עזים שילחמו על זכויותיך, במיוחד במקרים של לשון הרע. סמוך על משרד עורכי הדין ונוטריון שמעון האן עבור כל הצרכים המשפטיים שלך.

עורך דין שמעון האן
לקבלת ייעוץ ללא עלות!

כדי לקבל שיחת ייעוץ באפשרותך לחייג עכשיו לטלפון 077-803-6102 או להשאיר פרטים כאן בטופס ואנו ניצור עמך קשר בהקדם האפשרי.

פירוק שיתוף ללא הסכמה
פיצוי עוגמת נפש

פיצוי עוגמת נפש

כאשר אדם חווה פגיעה רגשית או תסכול רב עקב התנהגות לא ראויה של חברו, הוא עשוי לשקול את הגשתה של תביעה אזרחית לקבלת פיצוי עוגמת

קרא עוד »
עורך דין הוצאת דיבה

עורך דין הוצאת דיבה

בעידן הדיגיטלי של ימינו, כל אחד עלול למצוא את עצמו נפגע מהוצאת דיבה או מואשם בהשמצה. מהי הוצאת דיבה על פי החוק הישראלי? מה תפקידו

קרא עוד »
הוצאת דיבה פגיעה בשם הטוב

הוצאת דיבה פגיעה בשם הטוב

הוצאת דיבה היא תופעה חמורה הפוגעת בזכותו הבסיסית של אדם לכבוד ושם טוב. בעידן האינטרנט והרשתות החברתיות, לא אחת נגרמת בעקבות הוצאת דיבה פגיעה בשם

קרא עוד »
Google ג גוגל
5.0
מבוסס על 35 ביקורות
×
js_loader
שלום, אני מעוניינ/ת לשוחח עם עו"ד שמעון האן, אשמח לקבל פרטים.