הגנות לנתבעים בתביעת דיבה: המדריך המלא שיכול להציל אתכם

הרגע שבו אתם פותחים את הדואר ומגלים מכתב מעורך דין, או גרוע מכך, כתב תביעה רשמי, הוא רגע שמקפיא את הדם. המילים "תביעת דיבה" או "לשון הרע" מהדהדות בראש, ומיד עולה הפאניקה. אנשים רבים חושבים: "אבל בסך הכל אמרתי את האמת!", ומניחים שהאמת תגן עליהם באופן אוטומטי. זו ההנחה הראשונה, והמסוכנת ביותר.

בדיני לשון הרע, האמת היא תנאי הכרחי, אך לעיתים קרובות היא לא תנאי מספיק כדי לנצח במשפט. החוק מורכב, והוא מציע לנתבעים ארסנל שלם של הגנות אפשריות. הבנת ההגנות הללו היא הצעד הראשון והקריטי ביותר בדרך להתמודדות נכונה עם התביעה.

 

הדבר הראשון והחשוב ביותר: אל תתעלמו!

לפני שנצלול להגנות עצמן, חובה להדגיש את כלל הברזל: אסור להתעלם מכתב תביעה. נתבעים שלא יגישו כתב הגנה במועד שנקבע בחוק, מסתכנים בכך שיינתן נגדם "פסק דין בהעדר הגנה". המשמעות היא שהתובע עלול לזכות בכל הסכום שתבע, מבלי שהתקיים דיון כלל, ומבלי שהייתה לכם הזדמנות להציג את הצד שלכם. לכן, עם קבלת התביעה, יש לפנות באופן מיידי לייעוץ משפטי.

 

הגנת המפתח הראשונה: "אמת בפרסום" (סעיף 14)

זוהי ההגנה המוכרת ביותר, אך גם המובנת פחות. אנשים נוטים לחשוב "אמרתי אמת, לכן אני מוגן". המציאות המשפטית מורכבת יותר. כדי שהגנת "אמת בפרסום" תעמוד לכם, עליכם להוכיח בבית המשפט שני תנאים מצטברים:

  1. הדבר שפרסמתם היה אמת: לא "בערך נכון", לא "שמעתי שזה נכון", אלא אמת עובדתית שאתם יכולים להוכיח באמצעות ראיות. הנטל להוכיח שהדברים הם אמת מוטל עליכם, הנתבעים.
  2. בפרסום היה עניין ציבורי: זהו החלק המורכב יותר. לא מספיק שהדבר שפרסמתם היה נכון, אתם צריכים גם להוכיח שהיה לציבור עניין לגיטימי לדעת אותו. "עניין ציבורי" יכול להיות קשור להתנהלות של אנשי ציבור, לבריאות הציבור, לבטיחות הציבור, או לנושאים בעלי חשיבות חברתית רחבה. רכילות על חייו הפרטיים של אדם, גם אם היא נכונה, בדרך כלל לא תיחשב כבעלת "עניין ציבורי".

רק אם הוכחתם את שני המרכיבים גם יחד – גם אמת וגם עניין ציבורי – תעמוד לכם הגנת "אמת בפרסום".

 

הגנת המפתח השנייה: 12 הגנות "תום הלב" (סעיף 15)

זוהי משפחת ההגנות החשובה והנפוצה ביותר. חוק איסור לשון הרע מכיר בכך שלעיתים אנשים מפרסמים דברים מתוך תום לב, במסגרת תפקידם או כדי להגן על אינטרס לגיטימי. אם פעלתם בתום לב, ייתכן שתהיו מוגנים גם אם הדבר שפרסמתם לא היה אמת לאמיתה. החוק מונה 12 "נסיבות" שבהן ניתן לטעון לתום לב. הנה כמה מהרלוונטיות ביותר:

  • אי ידיעה על הנסיבות (ס"ק 15(1)): אם לא ידעתם, ולא הייתם צריכים לדעת, על קיומו של הנפגע או על הנסיבות שמהן משתמעת הדיבה. זו הגנה קשה להוכחה.
  • הבעת דעה (ס"ק 15(4)): הבעת דעה על התנהגותו של איש ציבור, או על יצירה אמנותית, ספרותית או מדעית. מותר לכם לכתוב ביקורת קשה על ספר או על החלטה של ראש עיר, כל עוד זו דעתכם הכנה והביקורת עניינית.
  • תלונה למשטרה או לרשות מוסמכת (ס"ק 15(8)): הגשת תלונה בתום לב למשטרה או לרשות מוסמכת אחרת (כמו מבקר המדינה) היא פרסום מוגן, גם אם יתברר שהתלונה לא הייתה נכונה.
  • הגנה על אינטרס אישי כשר (ס"ק 15(3)): אם הפרסום נעשה כדי להגן על אינטרס אישי לגיטימי שלכם. למשל, שליחת מייל אזהרה בתוך בניין על אדם החשוד כגנב, כדי להגן על רכושכם.

כדי לזכות בהגנת תום הלב, עליכם גם להוכיח שהפרסום לא חרג מתחום הסביר באותן נסיבות.

 

מהשטח: סיפורו של העיתונאי שנתבע והוכיח את צדקתו

ליווינו במשרד עיתונאי חוקר ותיק, שפרסם סדרת כתבות על התנהלות כלכלית בעייתית של עמותה גדולה ומוכרת. התחקיר היה מבוסס על מסמכים, הקלטות ושיחות עם מקורות. בעקבות הפרסום, יו"ר העמותה הגיש נגד העיתונאי ונגד כלי התקשורת תביעת דיבה על סך מיליוני שקלים, בטענה שהתחקיר שקרי ונועד לחסל אותו אישית.

העיתונאי היה נתון ללחץ אדיר. הוא ידע שהמידע שלו מבוסס, אך חשש מההליך המשפטי הארוך והיקר. בתהליך המשפטי, בנינו את קו ההגנה שלנו על שני נדבכים, בהתאם להגנת "אמת בפרסום":

  1. הוכחת האמת: הצגנו לבית המשפט את כל הראיות – מסמכים, הקלטות ועדויות – שהוכיחו כי כל פרט ופרט בתחקיר היה נכון ומדויק.
  2. הוכחת העניין הציבורי: טענו והוכחנו שהתנהלותה של עמותה גדולה, המנהלת כספי ציבור ותרומות, היא נושא בעל עניין ציבורי מובהק. לציבור יש זכות לדעת כיצד נעשה שימוש בכספים אלו.

בית המשפט קיבל את טענותינו במלואן, דחה את התביעה, ואף חייב את יו"ר העמותה בהוצאות משפט גבוהות. המקרה הזה ממחיש כיצד בנייה נכונה של הגנת "אמת בפרסום" יכולה להגן על חופש העיתונות ועל זכות הציבור לדעת.

 

קיבלתם מכתב התראה או תביעה? מדריך הפעולה

  1. אל תתעלמו, אבל גם אל תגיבו בפזיזות: קראו את המכתב או את כתב התביעה בעיון. אל תיצרו קשר עם התובע או עם עורך דינו. כל מילה שתאמרו עלולה לשמש נגדכם.
  2. אספו את כל הראיות: שמרו את הפרסום המקורי, וחשוב מכך, אספו כל ראיה שיכולה לתמוך בטענות ההגנה שלכם. התכתבויות, מסמכים, שמות של עדים פוטנציאליים – כל פרט חשוב.
  3. פנו לייעוץ משפטי מיידי: התמודדות עם תביעת לשון הרע ללא עורך דין מומחה היא כמו להיכנס לזירה עם ידיים קשורות. עורך דין מנוסה ינתח את המקרה, יזהה את קווי ההגנה החזקים ביותר עבורכם, ויבנה אסטרטגיה משפטית נכונה.

 

הניסיון שלנו הוא קו ההגנה שלכם

תביעת לשון הרע יכולה להיות חוויה מאיימת ומטלטלת. במשרדנו, משרד עורכי דין ונוטריון שמעון האן, אנו מביאים ניסיון של שנים בייצוג נתבעים בתביעות דיבה מורכבות. הידע המעמיק של עו"ד שמעון האן, הן בחוק איסור לשון הרע והן בפסיקות בתי המשפט, מאפשר לנו לבנות עבור כל לקוח את קו ההגנה החזק והמתאים ביותר לנסיבות המקרה שלו.

קבלת תביעת דיבה היא לא סוף הסיפור. במקרים רבים, היא רק תחילתו של מאבק צודק על שמכם הטוב ועל חופש הביטוי שלכם.

אם קיבלתם מכתב התראה או נתבעתם בגין תביעות אזרחיות מסוג זה, אל תישארו לבד במערכה. צרו קשר עם משרדנו עוד היום כדי לקבל הערכה ראשונית של המצב ולבנות את קו ההגנה שישמור עליכם.

תמונה של שמעון האן
שמעון האן

היכרות עם משרד עו"ד האן בראשות עו"ד שמעון האן. הצוות שלנו עוסק בטיפול בתיקי לשון הרע בצורה המקצועית ביותר. יש לנו את הכישורים והניסיון לייצג לקוחות בכל הרמות של הליכי לשון הרע. מלשון הרע ,הוצאת דיבה ובריונות ברשת, ראינו הכל. הרקורד שלנו מדבר בעד עצמו, עם שורה של ניצחונות עבור הלקוחות שלנו.

אבל אנחנו לא רק מומחי לשון הרע; אנחנו גם מקצוענים במשפט אזרחי-מסחרי. הצוות שלנו יודע את הדברים שלו בכל הנוגע לעסקאות מורכבות, נדל"ן, חוזים ועוד. בנינו מוניטין של מצוינות, ומושכים לקוחות גדולים בארץ ובחו"ל.

במשרד עורכי הדין האן, אנו מאמינים שלכולם מגיע ייעוץ וייצוג משפטי מהשורה הראשונה. המגע האישי והמקצועיות הבלתי מעורערת שלנו מייחדים אותנו. כשאתה בוחר בנו, אתה מקבל תומכים עזים שילחמו על זכויותיך, במיוחד במקרים של לשון הרע. סמוך על משרד עורכי הדין ונוטריון שמעון האן עבור כל הצרכים המשפטיים שלך.

שלום, אני מעוניינ/ת לשוחח עם עו"ד שמעון האן, אשמח לקבל פרטים.